ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στην πρώτη συνάντηση διενεργείται μια πλήρης και λεπτομερής αξιολόγηση του ιστορικού και της παρούσας κατάστασης. Ακολουθεί συζήτηση της αρχικής διαγνωστικής εντύπωσης και των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη συνάντηση για τη διασάφηση του προβλήματος. Ο θεραπευτικός σχεδιασμός συναποφασίζεται με τον ασθενή. Η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται συνήθως σε 1-3 εβδομάδες. Η συχνότητα και ο συνολικός αριθμός των επόμενων συναντήσεων εξατομικεύονται.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εάν κριθεί, από κοινού με τον ασθενή, χρήσιμη η φαρμακευτική παρέμβαση προχωρούμε στην εφαρμογή της σύμφωνα με την κλινική γνώση και εμπειρία και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο όπως προκύπτουν από τη διεθνή βιβλιογραφία και τις κατευθυντήριες οδηγίες των εγκυρότερων διεθνών ψυχιατρικών ενώσεων.

Η αποτελεσματικότητα και οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων παρακολουθούνται στενά και συστηματικά και γίνονται οι κατάλληλες τροποποιήσεις και προσαρμογές για τη βελτιστοποίηση της δράσης τους.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Χρησιμοποιούνται υποστηρικτικές, ψυχοεκπαιδευτικές και γνωσιακές-συμπεριφορικές τεχνικές είτε μόνες ή σε συνδυασμό με φαρμακοθεραπεία.

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Υπάρχει συνεργασία με γιατρούς και θεραπευτές άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να γίνονται οι κατάλληλες παραπομπές όταν κρίνεται σκόπιμο και να διασφαλίζεται η ολοκληρωμένη φροντίδα. Σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία υπάρχει συνεργασία με ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές.

ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα διαταραχών των ενηλίκων που περιλαμβάνει:

  1. Σχιζοφρένεια και συναφείς ψυχωτικές διαταραχές
  2. Συναισθηματικές διαταραχές (διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, μεθοριακή διαταραχή)
  3. Αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, άγχος υγείας, γενικευμένο άγχος)
  4. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και συναφείς διαταραχές
  5. Άνοια και άλλες ψυχικές διαταραχές των ηλικιωμένων
  6. Διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία, επεισοδιακή υπερφαγία)
  7. Διαταραχές ύπνου
  8. Ψυχιατρικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης και της λοχείας
  9. Σύνθετα ψυχιατρικά προβλήματα σε ανθρώπους που πάσχουν από νευρολογικές ή άλλες σωματικές παθήσεις
  10. Προβλήματα συμπεριφοράς σε ανθρώπους που πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό.
  11. Διαταραχές προσαρμογής σε στρεσσογόνα γογονότα.
  12. Σύνταξη ψυχιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης για ζητήματα ικανότητας καταλογισμού ή δικαιοπραξίας σε ποινικές και αστικές δίκες.